Tisíce lidí budou piknikovat, aby podpořily pěstitele

V sobotu 13. května pořádáme piknikový happening na podporu fairtradových a lokálních pěstitelů – Férovou snídani NaZemi. Jedná se o jedinečný koncept, který probíhá pouze v České republice. Ve stejný čas se na více než 160 místech sejdou tisíce lidí, aby vyjádřily svůj zájem o pěstitele a pěstitelky, jejichž plodiny se dostávají na náš stůl. V Praze se piknikuje hned na sedmi místech. Akce se koná v Česku již posedmé, a to vždy na Světový den pro fair trade, který se slaví každoročně druhou květnovou sobotu. 

Férová snídaně začínala v roce 2011 se 41 zapojenými městy, loni už snídalo přes 6 500 lidí na 161 místech republiky. Máme radost, že odpovědnou spotřebou žije stále více lidí a že se chtějí do akce zapojit. Místními organizátory jsou jednotlivci, ale i celé školy, města, různá ekocentra nebo knihovny,“ uvedla Gabriela Štěpánková z nevládní organizace NaZemi, která akci koordinuje.

Princip snídaně je jednoduchý. Účastníci si přinesou vlastní dobroty, ať už fairtradové nebo lokální. Může to být salát z fairtradové quinoi, fairtradový čaj či káva nebo bábovka s fairtradovým cukrem a kakaem. To vše mohou doplnit lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko, sýry či zelenina od místního farmáře či farmářky. Snídá se na dekách v parku, zámecké zahradě, u stolu na náměstí nebo na jiném oblíbeném a veřejně přístupném místě.

Společným piknikem lidé vyjádří podporu jak místním pěstitelům, tak i producentům ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky zapojeným do systému fair trade. Ti mohou pěstovat s ohledem na životní prostředí, jejich děti mohou chodit do školy a za svoji práci dostávají spravedlivě zaplaceno. Zaměstnanci běžných banánových plantáží pracují 12 hodin denně, ale platí jim jen za osm. „Pokud požadujete, aby vám zaplatili to, co jste odpracovali, vyhodí vás,“ uvedl k pracovním podmínkám jeden z kostarických zaměstnanců plantáže. Pracovníkům mzda nestačí ani na základní rodinné výdaje. Pracují s nebezpečnými chemikáliemi a nemohou vstupovat do odborů. Kávoví pěstitelé se zase nejvíce potýkají s nízkými výkupními cenami, které za kávu jejich rodině místní výkupci platí.

Letošní ročník Férové snídaně NaZemi je zaměřen na fairtradové banány, které jsou pro české spotřebitele obtížně dostupné. Účastníci snídaně budou moci podepsat petici adresovanou zástupcům českých supermarketů, aby zařadili do nabídky více fairtradových produktů. Pro srovnání například ve Švýcarsku tvořily v roce 2016 fairtradové banány 54 % všech prodaných banánů. Více se dočtete v brožuře Příběh tropického ovoce nebo na webu www.pribehbananu.cz.

V České republice je nejprodávanějším fairtradovým výrobkem káva. Té se podle organizace Fairtrade Česko a Slovensko prodalo v ČR v roce 2015 173 tun. V současnosti máme u nás již 11 Fairtradových měst a 20 Fairtradových škol. Učitelé berou téma fair trade jako konkrétní způsob, jak ukázat studentům a studentkám naši propojenost s lidmi na druhém konci světa, jak společně prakticky odkrývat globální souvislosti.

Podrobné informace k letošní snídani jsou průběžně aktualizovány na webových stránkách www.ferovasnidane.cz či na facebooku zde. Ilustrační fotografie z loňského ročníku najdete zde.